Részvétel az Országos Tűzoltónapon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság meghívására, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ támogatásával a szombati városligeti Tűzoltónapon Nagy Zoltán, a Tatabányai Önkéntes Tűzoltó Egyesület speciális tűzoltója  és segítő kutyája is programot biztosított a civil és szakmai közönség számára.

Kollégánk hosszú ideje foglalkozik az ön-, társ- és sérült mentés-menekítés, és a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódás elemeit ötvöző mentéstámogató tréning  fejlesztésével.

A civilek számára a tűzoltó hivatás veszélyeinek demonstrálására adaptálható projektet most az Országos Tűzoltónapon mutathatta be a szervezők által, a leglátogatottabb programok között kialakított imitációs pályán a különleges kihívással élő világtalan tűzoltó.

A mintegy 300 négyzetméteres elkerített területen  természetes és mesterséges képződményekkel nehezített pályán hangkulissza szolgált zavarásul a tűzoltósisakot és preparált légző-álarcot viselő érdeklődőknek. Közöttük hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltóknak, valamint egy fiatal tűzoltópárnak akik házasságkötés előtti tesztként mentek végig vakon a pályán.

A kicsinyek számára a speciális  terület elején felállított sátorban olyan varázspályát hoztak létre, ahol az Alapfokú tűzoltóiskolás hallgatókkal közösen – általuk biztosítva és kísérve – vehettek részt mentési beavatkozásban majdnem teljes sötétben. Mindannyian kijelentették, hogy ha nagyok lesznek, biztosan tűzoltók akarnak lenni.

Mindenki kedvence volt „Fecskendő” , Nagy Zoltán többcélú, vakvezető-tűzoltó-terápiás jellegű kutyája. A fiatal Labrador szépség nem csak  simogatható volt, hanem részt vett a pályával küzdők személyi biztosításában és mentális támogatásában.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.